Primăria Bîrnova interzice informarea cetățenilor prin mijloace video

USR Iași semnalează că Primăria din comuna Bîrnova a decis să interzică înregistrarea video a ședințelor Consiliului local, încălcând dreptul legal la informare al cetățenilor.

Reprezentantul USR Iași, George Țăranu, a participat, luni, 29 mai, la ședința ordinară a consiliului local din comuna Bîrnova și a solicitat permisiunea de a înregistra ședința cu propriul telefon, pentru a o transmite tuturor cetățenilor din comunitate. Solicitarea a fost respinsă, deși legea permite înregistrarea video a ședințelor, iar Consiliul a interzis în mod expres utilizarea telefonului. George Ţăranu a fost nevoit să renunțe, deși pe ordinea de zi a Consiliul Local erau proiecte importante pentru comunitate.

„Pe ordinea de zi era un proiect de extindere a rețelei de gaze din comună, iar locuitorii erau extrem de interesați de acesta, dar nu li s-a oferit dreptul la informare. Proiectul a fost depus de USR cu susținerea a 10 % din locuitorii satului Cercu, pentru extinderea cu 700 de metri a rețelei de gaze. Propunerea a fost complet ignorată, în plus Consiliul Local încălcând și dreptul legal la informare al cetățenilor”, a declarat George Ţăranu, membru USR Iași.

USR Iași a transmis din luna martie Primăriei comunei Bîrnova solicitarea de a înregistra ședințele și de a le publica, aspect ce este reglementat si permis prin legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, dar instituția a refuzat invocând motive tehnice și financiare.