USR Iași trage un semnal de alarmă după ce PSD a votat în ședința extraordinară a Consiliului local Iași împotriva achiziției a două stații de purificare a aerului în oraș, deși Municipiul Iași se află în procedură de infringement din cauza poluării.
Nivelul de poluare al Iașului este comparabil cu cel al Bucureștiului, deși orașul are o populație de șase ori mai mică. Poluarea cu particule foarte mici scurtează speranța de viață a ieșenilor cu doi ani și afectează în special copiii și bătrânii.
Din cauza lipsei implementării unor măsuri adecvate, Iașul se află deja în procedură de infringement, declanșată de Comisia Europeană din luna martie 2017, riscând amenzi de până la 120.000 de euro pe zi.
Pentru prima dată în istoria orașului, cercetătorul Silviu Gurlui a întocmit hărți de poluare bazate pe condițiile de trafic din Iași, iar pe baza lor, a elaborat un pachet de soluții pentru depoluarea orașului. Achiziționarea stațiilor de purificare a aerului pentru Iași este una dintre măsurile necesare pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.
“Consider că montarea unor filtre industriale, după modelul celor din Rotterdam sau Timișoara, în zonele fierbinți de poluare, ar îmbunătăți semnificativ calitatea aerului din vecinătate. Este o măsură de avarie și importantă care trebuie ulterior dublată cu alte soluții de maximă importanță”, a declarat Silviu Gurlui, cercetător la Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectroscopie și Laseri din cadrul Facultății de Fizică a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ și membru USR Iași.
USR Iași trage un semnal de alarmă legat de impactul poluării asupra populației din Iași și sprijină studiile științifice asupra cauzelor acesteia, precum și găsirea de urgență a soluțiilor ce se impun.
În premieră, în zilele următoare, USR Iași va publica statistici cu privire la numărul de decese cauzate de poluare în județul Iași, cât și la cheltuielile de spitalizare aferente.