Poluarea rămâne o problemă gravă a Iaşului

Silviu Gurlui, conferenţiar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Fizică şi directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, a fost invitat pe 1 septembrie 2017 la emisiunea Vocile Iaşului pentru a vorbi despre calitatea aerului din oraş. Măsurătorile realizate de acesta folosind echipamente foarte precise, unice in ţară, dovedesc faptul că poluarea este într-adevăr o problemă gravă a oraşului, din păcate până acum neglijată de autorităţile locale şi centrale, chiar şi în pofida faptului că o procedură de infringement a fost declanșată de Comisia Europeană pe tema încălcării directivelor europene referitoare la nivelul de poluare admis. De fapt, Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară, înaintea Bucureştiului si Braşovului, conform Agenției Europene de Mediu, fiind însă şi singurul oraş dintre acestea care nu a prezentat încă un plan clar de măsuri pentru a scădea nivelul de poluare şi, implicit, a evita sancţiuni financiare cuprinse între 2 şi 7 milioane de euro.

Printre cauzele nivelului mare de poluare un loc principal îl ocupă nefinalizarea şoselei de centură a Iaşului care să devieze complet traficul greu în afara oraşului.

Efectele poluării asupra sănătății locuitorilor sunt multiple şi pot fi foarte grave, incluzând “astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur”, cum se arată şi în comunicatul CE.

Înregistrarea completă a emisiunii poate fi urmărită mai jos:

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *