Căminele culturale, o necunoscută pentru statul român

În urma unei interpelări adresată de senatorul USR Dan Lungu cu privire la starea căminelor culturale din România, cabinetul prim-ministrului Mihai Tudose a furnizat date care arată că nici Guvernul și nici Ministerul Culturii și Identității Naționale nu știu câte cămine culturale există în prezent în România și ce activități se desfășoară în cele funcționale.

Nu există o statistică reală cu privire la numărul acestora și nicio idee dacă în cele puține care mai sunt funcționale există vreo activitate care poate fi înrudită cu actul de cultură.

Ultimul an în care s-au raportat date oficiale cu situația căminelor cultural este 2005. Într-o propunere a Ministerului Culturii intitulată “Creșterea calității vieții în mediul rural și mic urban din perspectiva serviciilor culturale”, se menționează că dintr-un total de aproximativ 5.644 de cămine culturale din mediul rural, doar 204 “au menționat desfășurarea de activități din domeniul «patrimoniului cultural imaterial»”.

„În loc să existe o strategie culturală pentru mediul rural, prin care căminele să fie revitalizate și transformate în mici centre culturale pentru săteni, care nu au alte condiții și posibilități de a lua contact cu teatrul, cinematograful său cu orice fel de altă manifestare culturală, aceste cămine au fost lăsate de izbeliște. Cine coordonează metodologic activitatea căminelor? Cine centralizează ceea ce se întâmplă, cultural vorbind? Vă spun eu: nimeni, absolut nimeni! Cu toții au asistat pasiv la transformarea lor în cârciumi și discoteci”, a declarat senatorul USR Dan Lungu.