Poluarea aerului în Iași depășește normele admise și de 3 ori

Silviu Gurlui, conferenţiar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Fizică şi directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, a măsurat în după-amiaza zilei de 18 noiembrie 2017 poluarea aerului în diferite zone din Iași, cu un echipament unic în țară. Măsurătorile asupra concentrațiilor PM (particule micrometrice) corelate cu vizualizarea traiectoriilor particulelor nocive au arătat că ieșenii au motive foarte serioase de îngrijorare.

În centrul Iașiului, zona Bulevardului Independenței, concentrațiile instantanee depășeau limitele admise de 3 ori (6400 particule straine/cm3 de aer “respirabil”)! Sunt afectați în mod special bolnavii de astm și alte categorii ale populației dependente de calitatea aerului.

Până la implementarea unor măsuri concrete de reducere a poluării, se impune de urgență instalarea în Iași de panouri și sisteme informatice și de avertizare pentru ca populația să-și ia măsurile necesare.

Reamintim că USR Iași a mai atras atenția, în repetate rânduri, asupra faptului că Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară, înaintea Bucureştiului și Braşovului, conform Agenției Europene de Mediu, fiind însă şi singurul oraş dintre acestea care nu a prezentat încă un plan clar de măsuri pentru a scădea nivelul de poluare şi, implicit, a evita sancţiuni financiare cuprinse între 2 şi 7 milioane de euro.

Mai presus de sancțiunile financiare rămâne însă sănătatea locuitorilor, iar aceasta ar trebui să fie motiv suficient pentru că autorităţile locale şi centrale să vină cu soluții și planuri concrete de reducere a poluării.

Valori triple ale particulelor nocive inregistrate pe b-dul Independentei

2 thoughts on “Poluarea aerului în Iași depășește normele admise și de 3 ori”