Poluarea fonică din Iași impune luarea de măsuri urgente

USR Iași dorește să atragă atenția asupra zgomotului din oraș, în special pe marile artere de transport ce îl traversează.

În urma publicării măsurătorilor efectuate asupra poluării aerului în Iași, Silviu Gurlui, directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, a fost contactat de persoane din diferite zone ale orașului care au dorit să-l informeze că pe lângă poluarea aerului, și poluarea fonică este o adevărată problemă pentru ieșeni.

Locuitorii din zone precum Sos. Națională, Bulevardul Tudor Vladimirescu – Stația Padurii, Bulevardul Socola, Strada Cristofor, Strada Ciurchi (Căminele de Garsoniere Q), și alte zone ale Iașiului, sunt efectiv exasperați de zgomotul din stradă produs ziua și mai ales noaptea. Prin urmare, conf. dr. Silviu Gurlui solicită reactualizarea planului de monitorizare și de diminuare a zgomotului din municipiul Iași, în caz că acesta măcar există, și luarea de măsuri imediate precum:

– montarea în zonele cele mai circulate ale orasului a unor sisteme de măsurare și avertizare LIVE (cu afișaj MARE, VIZIBIL) în trafic a șoferilor pentru a reduce viteza (afișare nivel zgomot și afișare: “ATENȚIE reduceți viteza, depășire limită de zgomot!”). Aceste instrumente pot fi adaptate în maniera identică precum radarele montate în oraș de monitorizare a vitezei de deplasare. Aceste instrumente trebuie să măsoare nivelul zgomotului, să-l înregistreze și să cuantifice cât de poluată e zonă, de câte ori se depășesc zilnic pragurile admise. Aceste indicatoare reprezintă o modalitate precisă pentru populație să fie avertizată și să reclame depășirile repetate instituțiilor abilitate. Fără un control riguros, populația este expusă și obligată să suporte consecințele și situațiile de disconfort, iar acestea pot duce chiar la afecțiuni medicale medii și severe

– realizarea unui studiu riguros al zonele poluate fonic pentru a se lua măsuri de diminuare prin montarea unor pereți, panouri, etc (care să se integreze în peisajul urbanistic) care, prin difuzie, reflexie sau absorbția undelor sonore – să diminueze agresiunea către populația aflată în vecinătatea străzilor, etc.

– instrumentele mai sus menționate să fie cuplate prin rutere wifi/GPS la rețeaua de internet astfel încât populația să fie informată direct asupra situației poluării fonice din oraș

Acesta a mai precizat că “pe termen lung, sistemele de monitorizare trebuie integrate cu cele de măsurare a poluării cu noxe și compuși chimici nocivi pentru a corela și fluidiza traficul ușor, transportul în comun, transportul de marfă, transportul deșeurilor, etc.”

 

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *