USR Iași solicită primăriilor din județ transparența salariilor

USR Iași a demarat în urmă cu o săptămână o campanie de trimitere de solicitări către primăriile din județul Iași în vederea colectării și centralizării de date privind veniturile salariale ale funcțiilor din cadrul primăriilor cu finanțare asigurată din fonduri publice. Conform legii 153/2017, art. 33 privind transparența veniturilor salariale, primăriile au obligația să publice aceste date în locurile prevăzute de lege, atât la sediul propriu cât și pe pagina proprie de internet. Prin acest demers USR Iași dorește atât să contribuie la transparentizarea datelor privind veniturile din administrațiile locale din județ, cât și să ofere posibilitatea oricărui cetățean de a compara cu ușurință diferențele salariale înregistrate în cadrul administrațiilor locale ca rezultat al legii 153/2017 ce oferă exclusiv consiliilor locale libertatea de a stabili salariile pentru toți funcționarii din cadrul aparatului de specialitate și al serviciilor publice.

Deși atât articolul 33 din legea 153/2017 cât și legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public obligă furnizarea acestor informații, după o săptămână doar 23 de primării din 98 câte sunt în județ ne-au oferit aceste date într-un format complet, clar, și transparent (Balș, Ciortești, Costești, Costuleni, Cotnari, Golăiești, Gorban, Hărmănești, Heleșteni, Horlești, Lețcani, Mircești, Oțeleni, Plugari, Probota, Roșcani, Ruginoasa, Scânteia, Șipote, Tomești, Valea Seacă, Victoria și Voinești).

Cu această ocazie am remarcat existența unor primării de comune din județul Iași care sunt practic imposibil de contactat online, prezentând doar adrese de e-mail invalide, sau care nici măcar nu au website-uri oficiale actualizate, cum este cazul orașului Podu Iloaiei, ce are doar o pagină web realizată folosind învechitul sistem gratuit de blogging Blogger și neactualizată din 2010 ( http://primariapoduiloaiei.blogspot.ro/ ).

Vom continua trimiterea acestor solicitări până vom aduna toate datele din județ. Odată colectate aceste date, le vom prezenta într-o formă ușor de accesat de oricine, și care să reflecte într-un mod cât mai clar diferența între salariile din aparatul administrativ local și cele ale cetățenilor de rând.

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *