Într-un răspuns oferit senatorului Dan Lungu de Ministerul Educației Naționale se arată faptul că bibliotecile școlare primesc periodic finanțare pentru achiziția de carte școlară, conform programelor și solicitărilor profesorilor, dar că există o problemă la nivelul personalului acestor unități.
Cu excepția Inspectoratului Școlar al municipiului București și structurilor din județele Buzău, Bacău, Maramureș și Sălaj, care consideră că bibliotecarii și documentariștii sunt în număr suficient, în toate celelalte județe sunt raportate carențe mari la nivelul personalului, iar acest lucru ține și de prevederile legislative.
Situația bibliotecilor școlare reflectă adevărul din toate statisticile existente ce atrag atenția asupra consumului minim de cultură al elevilor din mediul rural din România. În același răspuns oferit de Ministerul Educației Naționale, se remarcă faptul că doar 20% dintre elevi împrumută și alte cărți din oferta bibliotecilor școlare decât cele impuse în bibliografia obligatorie. Iar bibliografia obligatorie este accesată în biblioteci doar de către 60% dintre elevi.
„Datele prezentate de Ministerul Educației ne arată cât de mult trebuie reformat și regândit sistemul educațional. Avem nevoie de politici educaționale implementate la nivelul ministerelor Culturii și Educației pentru a atrage copiii către lectură și de campanii de sensibilizare la nivel național. Momentan acționăm doar cu paliative – ONG-urile donează cărți bibliotecilor, ministerul poate crește fondurile pentru achiziția de carte, dar problema fundamentală nu este tratată: copiii noștri citesc din ce în ce mai puțin!”, a declarat Dan Lungu.
Răspunsul complet al Ministerului Educației Naționale poate fi găsit la link-ul următor.