Centralizarea datelor privind salariile din primăriile din județ

Cosette Chichirău, președintele filialei USR Iași și deputat USR, a anunțat astăzi într-o conferință de presă faptul că s-a încheiat o primă etapă a culegerii datelor din cadrul proiectului filialei USR Iași privind transparentizarea salariilor din primăriile din județ. Aceste date pot fi accesate la adresa: https://iasi.usr.ro/primarii/main.html

Ea a mai declarat că se urmărește extinderea acestui proiect în toată țara, fiind parte din primii pași către o reformă administrativă în România. Se vor adăuga date din SEAP, date despre fonduri europene, cât și dosare de corupție și proiecte cerute de cetățeni.

Conferința a fost transmisă live pe pagina deputatei USR Iași iar înregistrarea acesteia este disponibilă și aici:

Adresăm mulțumiri cu această ocazie colegilor Dana Buțincu și Cătălin Chiosa care au depus un efort considerabil pe parcursul a două luni pentru realizarea proiectului.

În luna noiembrie 2017 echipa USR Iași a demarat o campanie de trimitere de solicitări către primăriile din județul Iași în vederea furnizării sau publicării datelor privind veniturile salariale ale funcțiilor din cadrul acestor instituții, conform legii 153/2017, art.33, și legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Reamintim că Legea 153/2017, art. 33, privind transparența veniturilor salariale, obligă primăriile să publice aceste date în locurile prevăzute de lege, atât la sediul propriu cât și pe pagina proprie de internet.

Principalul scop al acestei campaniei a fost să testăm în ce măsură transparentizarea salariilor publice, impusă de lege, a fost tratată cu aceeași importantă de primăriile din județ precum modificările salariale permise prin aceeași lege. Am dorit totodată să colectăm informații despre gradul de digitalizare al primăriilor din județ, și deasemenea să vă oferim o metodă accesibilă, centralizată, de a vizualiza aceste date privind salariile din primării. La adresa https://iași.usr.ro/primarii/main.html puteți accesa aceste informații.

În ceea ce privește concluziile, după o lună și jumătate de când s-au trimis mai multe serii de e-mail-uri privind publicarea salariilor pentru funcțiile de demnitate publică alese (primar și viceprimar), 24 de primării (Andrieșeni, Aroneanu, Belcești, Bivolari, Costuleni, Dumești, Erbiceni, Hălăucești, Ipatele, Madîrjac, Miroslava, Moțca, Popești, Răchiteni, Românești, Schitu Duca, Șirețel, Strungă, Tansa, Țibănești, Țigănași, Todirești, Trifești, și Vlădeni) nu au publicat, nu au răspuns, sau au oferit un răspuns incomplet la solicitarea oficială venită din partea USR Iași.

Cel puțin 5 primării (Ipatele, Miroslava, Tansa, Țibănești, Țigănași) nu au dat curs solicitării de clarificare privind salariul primarului și al vice primarului.

Am contactat telefonic 31 primării deoarece nu ne-au răspuns la e-mailul primit cu cel puțin 30 de zile înainte. Din cele 31 de primarii, doar 24 au răspuns la apelurile noastre telefonice, restul de 7 neputând fi contactate nici măcar telefonic. Dintre acestea, primăria comunei Erbiceni se remarcă prin numărul de telefon nealocat, deși este menționat ca fiind numărul oficial al primăriei, afișat pe pagina de Facebook sau în cadrul datelor deținute de Prefectura Iași. Nici un site oficial sau alt număr asociat primăriei Erbiceni nu sunt disponibile.

Din păcate există un număr destul de mare de primării care nu au deloc pagină web, sau se află în imposibilitatea de a publica on-line o listă cu salariile din primărie. Cel mai important exemplu este cel al orașului Podu Iloaiei, al cărui primărie nu are o pagină web actualizată și funcțională (are doar o pagină web realizată folosind învechitul sistem gratuit de blogging Blogger și neactualizată din 2010).

Primăria Răchiteni a afirmat că lista este publicată la sediul primăriei, dar nu au acces la pagina de web pentru a afișa în format electronic informația. În urma solicitării membrilor USR, reprezentatul primăriei a afirmat că va răspunde cererii în format electronic, lucru care nu s-a întâmplat în decursul celor două săptămâni care au urmat. Deasemenea, reprezentantul primăriei Românești a afirmat că va urma să publice informația cerută pe pagina lor web, lucru care nu s-a întâmplat în decursul celor două săptămâni care au urmat.

Au existat primării care deși nu ne-au răspuns în mod direct solicitării primite prin e-mail, în urma acestuia au publicat totuși informațiile pe pagina lor web, respectând astfel cel puțin articolul 33 al legii 153/2017.

Salariul demnitarilor din funcții publice este calculat folosind un coeficient bazat pe numărul de locuitori din acea UAT. De exemplu, coeficientul unei comune cu 3001 – 5000 locuitori este stabilit la 4.5. În anul 2017, salariile primarului și al viceprimarului erau calculate ca fiind 4.5 x 1450 (salariul minim), dar de la 1 ianuarie 2018, salariul minim a crescut la 1900, prin urmare și salariul demnitarilor din funcții publice. Coeficienții corespunzători au fost aleși în mare parte conform anexei nr IX la legea 153 / 2017, existând și excepții precum primăriile comunelor Dobrovăț și Cozmești, unde coeficientul este mai mare decât cel stabilit prin lege.

14 primari și 7 viceprimari beneficiază și de art 16(2), legea 153/2017, anume: (2) Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor/viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%.

Vom reveni cu informații asupra acestor date și pe parcursul anului 2018, deoarece conform Articolului 33, 1, din legea 153/2017, aceste informații salariale trebuie să fie actualizate și făcute disponibile publicului de către primării de 2 ori pe an (până pe 31 martie și respectiv 30 septembrie).