Este nevoie urgentă de analiza complexă a poluării în Iași

Ca răspuns la topul celor mai poluate cartiere din oraș, realizat chiar de Primăria Municipiului Iași și publicat alături de un set de măsuri menite să reducă poluarea din localitate, conf. dr. Silviu Gurlui, președinte al Biroului Municipal al USR Iași şi director al Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, a declarat că informațiile comunicate sunt inexacte și incomplete, fiind necesară o analiză de profunzime bazată pe monitorizarea continuă și simultană a întregului oraș din punct de vedere al poluării.

Până când nu vor fi luate măsuri serioase și permanente de combatere a poluarii, ce vor include monitorizare continuă, infrastructură modernă de măsurare și analiză, și personal pregătit, ieșenii vor continua să plătească inclusiv cu sănătatea lor pentru poluarea din oraș.

“Nu se înțelege nici la acest ceas absolut nimic din ce reprezintă poluarea atmosferică regională, în caz particular pentru cea din Iași. În primul rînd informațiile comunicate sunt inexacte, incomplete și chiar irelevante. Nu poți da verdict decît prin analize de profunzime, prin caracterizarea Iașului în ansamblu pe o perioadă mare de timp, pe zile, pe intervale de timp diferite și ținînd seama de influența poluării și din zonele vecine naționale sau de mai departe. Este atît de complexă situația în Iași încît este hazardat de dat verdicte așa simpliste! Pentru că sunt cartiere care azi sunt poluate mai mult iar mâine sau la altă ora situația se inversează radical. Am dat atîtea exemple, am arătat că este necesar o monitorizare continuuă și simultană pentru tot orașul. Măsurile de scădere a poluării trebuie luate în mod dinamic și adaptate în orice moment în funcție de mai mulți parametri așa cum am menționat în nenumărate rînduri. Străzile mizerabile, traficul haotic, traficul de aprovizionare necorelat cu traficul ușor, transportul în comun neadaptat, situația jalnică a unor mașini și lipsa unor echipamente de control în timp real a poluarii fiecărei mașini, lipsa unor semaforizări în funcție de gradul de poluare, lipsa unei infrastructuri de încurajare a mersului pe bicicletă (închirierea gratuită a unui parc mare de biciclete), lipsa unor echipamente care să avertizeze șoferii și publicul asupra stării de poluare la traversarea unei anumite zone, lipsa unei hărți interactive de avertizare în timp real a populației și ce riscuri apar la anumite momente de timp (aplicații smartphone), abandonarea cercetării surselor industriale, toate vor reduce drastic șansele ca Iașul să fie mai curat. Nu este posibil, că din nevoia de a se răspunde la o problemă atît de spinoasă, să fie mereu inventate soluții total neadecvate. Centralele termice de apartament nu pot fi luate în calcul în mod serios pentru a rezolva poluarea Iașului. Cît timp nu vor fi aplicate soluții moderne de monitorizare tridimensională pe toată suprafața Iașului, nu vor fi rezultate. Este timp pierdut și sunt bani cheltuiți în zadar. Am pus aceste întrebări și le repet: cine face acum aceste monitorizări pentru acest plan?/ ce infrastructura este disponibilă?/ care este componenta personalului pregătit în domeniul protecției mediului care răspunde de acest plan? Dacă vom avea răspunsurile clare, vom ști cum să ne organizăm și vom ajuta oricît departamentul în cauză să implementăm soluțiile adecvate. În lipsa unor răspunsuri ferme, mă tem că vom fi ciclic, așa, într-o continuuă bîjbîială. Dar timpul trece, iar din cauza poluării, din păcate, peste 250 de Ieșeni își pierd viața anual și alte cîteva sute de mii sau chiar milioane de Euro sunt pierderi în sistemul medical reprezentînd cheltuieli de spitalizare ce pot fi altfel evitate!” (S. Gurlui)

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *