Concluziile dezbaterii publice “Mai mult verde în Iași”

USR Iași a organizat joi, 29 martie, evenimentul “Mai mult verde în Iași”, de informare și dezbatere publică pe tema identificării și implementării unor soluții active cu costuri reduse pe termen mediu și lung de reducere a efectelor poluării, creștere a suprafețelor verzi și îmbunătățire a arhitecturii urbane.

Au participat aproximativ 60 de invitați, inclusiv deputat USR de Iași Cosette Chichirău, iar printre vorbitori s-au numărat conf. dr. Silviu Gurlui – președintele Biroul Municipal al USR Iași, prof. univ. dr. Eugen Neagu, Dan Zaharia – membru fondator al filialei ROGBC Moldova, Andrei Postolache – consilier local Iași, Simona Calapodescu – consilier juridic clusterul USR Mediu, prof. arhitect Horia Tundrea, drd. biolog Marian Burducea, landscape designer Roxana Hangan-Istrate, ing. arhitect Adriana Kadhim Abid, și bineînțeles, George Țăranu – membru al Biroului Național al USR și coordonatorul acestui eveniment.

În prima parte a evenimentului vorbitorii au prezentat informații despre poluarea aerului în munipiu, certificarea clădirilor verzi, energia solară și clădiri independente energetic, arhitectura modernă ce facilitează integrarea de vegetație urbană, plantele cele mai potrivite pentru mediul urban și fitoremediere, tipurile de spații verzi si legislația atât la nivel local (HCL-uri) cât și național (Legea 24/2007), insulele de căldură urbană, și nu în ultimul rând, despre soluții concrete de transformare a orașului într-unul mai “verde”.

Feedback-ul participanților a confirmat că aceasta este o temă de interes public ce ar trebui tratată de autoritățile locale cu mult mai multă atenție. S-a adus în discuție în încheiere și cazul esplanadei Oancea unde vor fi ridicate 3 blocuri turn într-un spațiu relativ restrâns și neadecvat construcțiilor de această anvergură, fiind totodată distruse spațiile verzi și tăiați peste 30 de copaci, iar protestele locatarilor din zona fiind ignorate de autorități.

Alte propuneri au avut ca subiect spațiile dintre blocurie de locuințe, stațiile mijloacelor de transport în comun, amenajarea malului Bahluiului, perdele verzi pe clădiri, dar s-a amintit constant și de problema pistelor de biciclete fragmentate și impropriu amenajate, traficul auto din oraș și lipsa locurilor de parcare sau șoseaua de centură incompletă, și mai ales, lipsa de transparență și de comunicare eficientă în relația autorităților locale cu cetățenii.

În concluzie, ca măsuri concrete, USR Iași împreună cu consilierul local Andrei Postolache vor elabora o Propunere de Proiect tip HCL ce va avea drept obiectiv stimularea construcțiilor verzi din mun. Iași prin acordarea unor facilități fiscale. Investitorii care aleg Clădirile Verzi în locul celor convenționale vor beneficia de asemenea de timpi reduși pentru emiterea autorizațiilor de construcție din partea administrației locale. Totodată se intenționează completarea Certificatelor de Urbanism cu un text al cărui conținut va recomanda soluțiile clădirilor verzi ca fiind dezirabile. O altă măsură ce va fi propusă CL este aceea de a transforma parcările hipermarketurilor în proporție de 15% în spații cu vegetație plantată la recomandarea specialiștilor biologi.

Înregistrarea evenimentului este disponibilă și aici: https://www.facebook.com/usriasi/videos/2045282785725740/

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *