Informare despre programul #WiFi4Europe

Deși este cel mai populat județ al României, un număr de doar 20 de localități din județul Iași s-au înscris până pe 9 aprilie 2018 în programul Uniunii Europene de implementare gratuită a reţelelor Wi-Fi, proiect pentru care Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro și prin care numeroase localităţi din toată țara ar putea beneficia gratuit de internet. Toate cele 98 de UAT-uri (Unităţi Administrativ Teritoriale: comune, orașe, și municipii) ale județului Iași sunt eligibile pentru acest proiect (http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=50316).

Ca și comparație, din alte județe din regiunea Moldovei cu populație sau chiar cu număr de UAT-uri mult mai mici decât județul Iași, s-au înscris până acum mult mai multe localități pentru acest program. De exemplu, până la 9 aprilie, față de cele doar 20 astfel de unități ale județului Iași, în județul Suceava se înregistra un număr dublu (44). Până și județul Botoșani are deja 23 de localități înscrise, Neamțul 20, Bacăul 30, iar Vasluiul 28. Aceste informații pot fi verificate aici: https://www.wifi4eu.eu/#/list-municipalities

Cele 20 localități înscrise din județul Iași în Programul #WiFi4Europe până la 9 aprilie sunt: Aroneanu, Balș, Bârnova, Butea, Ciortești, Cotnari, Cozmești, Drăgușeni, Golăiești, Miroslava, Mogoșești-Șiret, Mun. Iași, Mun. Pașcani, Orașul Hârlău, Plugari, Probota, Scânteia, Scobinți, Tătăruși, Tuțora.

Recomandăm ca și celelalte administrații locale din județ să încerce să profite de acest program cât se mai poate. Din fericire perioada în care primăriile se pot înscrie (mai exact trebuie să-și facă cont pe portalul dedicat www.wifi4eu.eu) nu s-a încheiat. Pe 15 mai la ora 14:00 primăriile înscrise trebuie să confirme cererea cât mai repede pentru că vor fi între 15 și 80 de vouchere alocate pentru România și se vor da în ordinea primul venit-primul servit.

Programul vizează să distribuie în 6.000 până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, vouchere în valoare de 15.000 de euro pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spații publice, cum ar fi biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice. S-a urmărit simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face inscrierea accesibilă inclusiv pentru primarii din mediul rural care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţilor europene, pentru a fi plătite. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

USR Iași a trimis ieri e-mailuri de informare despre proiectul #WIFI4EU celor 78 de primării din județ care nu s-au înscris pentru acest program până pe 9 aprilie. Având în vedere că procedura de înscriere este dealtfel foarte simplă, sperăm să vedem cât mai multe localități din județ reușind să beneficieze de acest program.