Propunere superficială a Primăriei Iași pentru planul de calitate a aerului

În cadrul conferinței de presă organizate ieri la sediul USR Iași, deputat Cosette Chichirău, și conf. dr. Silviu Gurlui, au remarcat faptul că planul de calitate a aerului propus de municipalitatea ieșeană și aflat în curs de avizare este incomplet și neprofesionist, în principal deoarece nu sunt monitorizate decît pulberile de o anumită dimensiune din aer şi deoarece multe dintre datele analizate sunt bazate pe măsurătorile făcute în 2014 în doar două staţii din oraş, deşi suprafaţa Iaşului este de peste o sută de hectare.

Silviu Gurlui, președintele filialei municipale a USR Iași, atrage atenția asupra faptului că particule mai mici şi mai nocive, PM2,5, sunt ignorate de măsură­torile efectuate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului am­plasate în oraş. Un plan de calitate a aerului demn de luat în seamă trebuie să se bazeze pe măcar 100 de măsurători simultane, şi nu făcute în una sau două zile, ci într-un interval mai mare de timp.

Pe lângă măsurători, măsuri concrete care să includă prevenirea populației trebuie deasemenea luate în seamă.

Mai mult, nu doar poluarea aerului este o problemă la nivelul municipiului Iași. Valorile nivelului de zgomot în oraș sunt mult peste nivelul acceptat. Conf. dr. Silviu Gurlui va realiza o hartă cu măsurători care relevă nivelele ridicate ale poluării fonice în zone importante ale municipiului Iași.

Deputat Cosette Chichirău, președintele filialei județene USR Iași a declarat: “Populația suferă din cauza poluării, avem îmbolnăviri și chiar sute de decese la nivelul municipiului Iași din cauza poluării, și suntem încă în procedură de infringement cu Uniunea Europeană (n.r. din această cauză). Aceste situații nu sunt remediate și nu vedem nimic în acest plan de calitate a aerului care ar remedia această stare de fapt foarte gravă.”

Puteți găsi alte detalii despre acest subiect și aici: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/planul-de-calitate-a-aerului-facut-praf-de-lipsa-masuratorilor–188085.html

1 thought on “Propunere superficială a Primăriei Iași pentru planul de calitate a aerului”

  1. PSD-istii in general sunt ”mesteri” in a minti, a propune comisii fără obiect, a-și proteja afacerile lor clientelare pe baza banilor publici (firma de transport public a cumatrului lui Chirica)… Omisiunile din proiect sunt grave si tendentioase, ne demonstreaza sfidare si bataie de joc la adresa cetetenilor platitori de taxe si impozite. Am facut parte cativa ani de zile, in calitate de reprezentant ONG, dintr-o astfel de comisie la nivelul prefecturii si nimic concret…vorbe si iar vorbe! La Primaria Iasi trebuie sa ajunga oameni responsabili si cu atasament fata de ieseni si viitorul orasului!

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *