Coaliția PSD-ALDE-UDMR se opune transparentizării cheltuirii banului public

Deputatul USR de Iași Cosette Chichirău atrage atenția asupra faptului că astăzi, 17 mai, Senatul României, prin voturile majorității PSD-ALDE-UDMR, a respins inițiativa pentru modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Autorităţile și instituțiile publice ar fi fost obligate să publice absolut toate contractele şi actele adiţionale încheiate cu furnizorii: contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrări şi contractele de concesiune servicii, precum şi actele subsecvente acestor contracte.

Publicarea acestor contracte și acte adiționale ar fi putut reprezenta o soluție foarte simplă pentru a limita proporțiile furtului din banul public. Inclusiv Curtea de Conturi admite că 40% din banul public se fură, adică miliarde de lei care ar fi putut fi cheltuit pe școli, spitale și autostrăzi se “evaporă” prin achiziții publice viciate, prin contracte cu dedicație, prin prețuri umflate, prin lucrări neexecutate dar achitate, prin acte adiționale și prin tot felul de alte manevre.

Deputat Cosette Chichirău a mai adăugat că “publicarea online și din oficiu a tuturor contractelor încheiate de instituțiile publice. Este o soluție care s-a aplicat în alte state, care a dat rezultate și pe care vreau să o aduc și în România. Nu facem experimente, nu reinventăm roata, ci aplicăm cele mai bune soluții din alte țări.

Am solicitat colegilor un vot favorabil. USR, PNL și PMP au susținut inițiativa. PSD, ALDE și UDMR au votat pentru respingere: iată cine sunt hoții. Mai multe detalii aici: https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=21131

Transparența (ne) face bine. În 2020, oamenii cinstiți și competenți trebuie să câștige alegerile.”

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *