Continuarea proiectului USR Iași privind salariile din primăriile din județ

În condițiile în care PSD pregăteşte pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene (https://www.facebook.com/USRNational/posts/1708976192526891), USR Iași continuă proiectul care vizează transparentizarea salariilor publice din primăriile județului Iași.

În baza legii 153/2017, art. 33 privind transparența veniturilor salariale, toate primăriile din țară sunt obligate să publice liste cu toate funcțiile care au finanțare asigurată din fonduri publice, și salariile aferente acestora, în locurile prevăzute de lege, la sediul propriu și pe pagina proprie de internet.

USR Iași a demarat spre finalul anului trecut o campanie de trimitere de solicitări către primăriile din județul Iași în vederea colectării și centralizării de date privind aceste venituri salariale. Aceste date au fost colectate și pot fi accesate la adresa: https://iasi.usr.ro/primarii/main.html

Am promis atunci că vom reveni cu informații asupra acestor date și pe parcursul anului 2018, deoarece conform Articolului 33, 1, din legea 153/2017, aceste informații salariale trebuie să fie actualizate și făcute disponibile publicului de către primării de 2 ori pe an (până pe 31 martie și respectiv 30 septembrie).

Prin urmare am demarat astăzi o nouă campanie de trimitere de e-mailuri către primăriile de județ, prin care solicităm celor care nu și-au actualizat sau chiar publicat aceste date, să o facă, după cum cere legea. Astăzi, 11 mai 2018, doar 36 din 98 de primarii din județ au afișate online aceste date calculate pentru anul în curs (2018): Balș, Bârnova, Belcești, Ciohorăni, Ciurea, Costești, Deleni, Dolhești, Drăgușeni, Focuri, Grajduri, Hârlău, Horlești, Iași, Ion Neculce, Lespezi, Mircești, Mironeasa, Moșna, Moțca, Oțeleni, Pașcani, Plugari, Răducăneni, Roșcani, Ruginoasa, Scânteia, Șcheia, Sinești, Stolniceni-Prăjescu, Strunga, Tg. Frumos, Țigănași, Todirești, Tomești și Victoria.

Din păcate sunt însă și primării care au ignorat complet anul trecut solicitările noastre de a respecta legea și nu au publicat nici până acum aceste date, dovedind nu doar lipsă de respect față de lege și de contribuabil, dar și riscând o amendă între 5.000 de lei și 10.000 de lei ce poate fi aplicată de Inspecția Muncii pentru nepublicarea acestei grile de salarizare. Aceste primării sunt: Andrieșeni, Bivolari, Dumești, Erbiceni, Hălăucești, Mădârjac, Schitu Duca, Sirețel, Trifești, Vlădeni.

În plus, în județ există în continuare 4 primării care nu au nici măcar pagină web, acestea fiind: Erbiceni, Gropniță, Ipatele și orașul Podu Iloaiei.

Linkuri către listele publicate cu salariile din primării pe 2018, cât și cele colectate de USR Iași în 2017, sunt disponibile în acest tabel.

Vom actualiza și harta județului cu datele pe 2018 privind salariile din primării, dar pentru aceasta vom aștepta întâi răspunsurile primăriilor la solicitările trimise astăzi.