Dezastrul ecologic din Lacul Belcești, județul Iași

Vă prezentăm informații despre dezastrul ecologic din Lacul Belcești, județul Iași, fenomen care a generat moartea peștilor (peste 800 kg) și a celorlalte viețuitoare din lac.

Specialistul nostru în mediu, profesorul Silviu Gurlui, vicepreședinte al filialei județene USR Iași, a realizat propriile investigații asupra acestui caz, prelevând și cercetând în laborator eșantioane de apă, spumă și nămol din Lacul Belcești și din canalul de deversare de la Cotnari. Legătura dintre acestea două se face prin canalele de deversare care pornesc din Cotnari, conduc apa în Bahlui și ajung în lacuri, cum este cel de la Belcești. Probele au fost minuțios cercetate prin tehnologii spectrale, metode fizico-chimice, prin microscopie electronica EDX. S-a constatat că amprentele spectrale ale apei din Cotnari și din Lacul Belcești arata izbitor de asemanator. Compușii poluanți care s-au găsit în urma analizelor de laborator sunt un dezastru pentru mediu, mai ales pentru faună. Asta se simte și după câteva minute petrecute lângă canalul de deversare din Cotnari, prin stări de rău, amețeală, tuse necăcioasă, disconfort la stomac și disconfort olfactiv. Aerul și pânza freatică din zona canalului sunt contaminate, iar asta se poate răsfrânge asupra animalelor care pasc în vecinătate. De asemenea, potențialul de transmitere al otrăvurilor în laptele provenit de la aceste animale este unul foarte mare.

Raportul tehnic arată următoarele rezultate:

▪️Apa din canalele de deversare Cotnari, apa din lacul Belcești și nămolul din lacul Belcești arată clar prezența acidului cianhidric (HCN- depaseste 10ppm din aerul de la suprafata lichidului care elibereaza continuu gazul nociv), a cianurilor (NaCN , KCN) dar și a impurităților de carbonați, indicând posibilitatea de a fi ajuns în ape împreună cu carbonatul de sodiu. Posibile reacții dintre acidul cianhidric și soda calcinată conduc la formarea cianurilor.

▪️ Amonicul (NH4) – la Cotnari sunt depășiri de peste 100-150 de ori, la Belcești (spuma) sunt depășiri de peste 100 de ori.

▪️ Ioni 〖NO〗_2^- (Nitriți, nitro – derivați organici, acid azotos/nitros) – depășiri de 200 de ori peste limita maximă la Cotnari și la Belcești și de peste 400 de ori (organic) în nămolul din lacul Belcești.

▪️ Ioni 〖NO〗_3^- (Nitrați, acid azotic/nitric) – de 5 ori peste limita maximă în canalul de la Cotnari și în namolul din Belcești.

▪️ Ioni Fe – depășiri de 20 de ori la Cotnari și în lacul Belcești și de 50 de ori în nămolul din lac.

▪️ Sulfați/sulfiți – acid sulfuric/sulfuros.
Aminoacizi, uree, poliuretani (spuma pentru constructii) prezenți în toate probele.

▪️ Compuși nitro (azotați și azotiți) – în toate probele.

▪️ Compuși sulfonici – detergenți identificați în spuma de la Belcești.

▪️ Probele din Cotnari și Belcesti arată multe substante anorganice, în schimb la proba de spumă avem și compuși organici.

Toate aceste date prezintă un război de poluare majoră despre care Silviu Gurlui și USR Iași au atras atenția autorităților locale și județene acum două luni. Nimic nu s-a făcut de atunci, cu excepția studiilor aprofundate ale profesorului Gurlui. Rugăm încă o dată conștientizarea autorităților asupra acestor mari pericole! Rugăm Primăria Belcești, Primăria Cotnari, Consiliul Județean, Garda de Mediu și Primăria Iași să ia măsuri urgente.

Acest odios episod de poluare nu este o glumă iar soluționarea nu mai suportă amânare!

Mulțumim localnicilor din Belcești care ne-au ajutat cu fotografii și cu sesizări.

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *