Interviu cu Filip HAVÂRNEANU pentru ziarul Bună Dimineața Iași

Interviu cu Filip HAVÂRNEANU pentru ziarul Bună Dimineața Iași

Filip Hăvârneanu este absolvent al Facultății de Litere, din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea Limba și Literatura Franceză-Limba și Literatura Engleză. A studiat la o prestigioasă universitate din Franța, Université Sorbonne Nouvelle – Paris. În prezent este președintele Uniunii Salvați România Iași, pe municipiu.

Cum a luat ființă echipa USR Iași? Ce criterii s-au urmărit în alegerea echipei?

Filip HĂVÂRNEANU USR Iași a luat ființă ca răspuns la dorința oamenilor de schimbare a clasei politice, acceași de 30 de ani. USR a înțeles nevoia urgentă de oameni noi în politică, de persoane care să respecte voința poporului și să acționeze transparent și respectând principiile democrației și al statului de drept. Când am ales echipa cu care să lucrăm în USR Iași am urmărit oameni cu principii solide, cu spirit de echipă, dornici de implicare, oameni care iubesc Iașiul.

Care sunt principalele valori și principii după care se ghidează echipa USR Iași?

inpuff.ro
F. HĂVÂRNEANU Echipa noastră se ghidează după principii și valori europene, precum transparență totală, coduri de conduită (statutul USR), egalitate și combaterea discriminării și incluziune socială. De asemenea ne dorim depolitizarea instituțiilor publice și avem toleranță 0 la corupție.

Care sunt planurile și obiectivele de atins în următoarea perioadă?

F. HĂVÂRNEANU Obiectivul principal este câștigarea Primăriei Iași! Suntem siguri că atât echipa de consilieri locali, cât și viitorul primar, vor fi la înălțimea așteptărilor. În următoarea perioadă vom lucra intens la programul de guvernare, în cadrul căruia vom încerca să găsim soluții pentru problemele grave și urgente ale Iașului. Ne dorim ca mesajul nostru sa ajunga la cat mai multa lume si asteptam alaturi de noi cat mai multi oameni care se identifica cu valorile USR, dornici sa se implice

Am observat că USR implică o forță de muncă tânără. Ce activități își propune să desfășoare pentru a-și menține și a-și crește vizibilitatea? Puteți să ne dați câteva exemple concrete?

F. HĂVÂRNEANU O vorbă din popor spune că „este ușor să ajungi sus, însă foarte greu este să te menții”. Suntem foarte conștienți de faptul că ieșenii au încredere în noi, însă încrederea asta vine și cu așteptări foarte mari. Prin faptul că suntem mulți tineri, încercăm să îi încurajăm și pe alții să vină în partidul nostru. Puterea exemplului este imperios necesară, într-o societate în care tinerii nu mai au încredere în persoana din spatele ecranului. Fiind mulți tineri și promovând onestitate, sinceritate, cu siguranță rezultatele vor fi pe măsură. De precizat este că nu ignorăm nici celelalte categorii de vârstă, la noi toată lumea onestă e binevenită! Pluralismul de idei sta la baza unei democratii solide. De la acțiuni de plantare de copaci, la strâns de semnături pentru campaniile Fără Penali sau Oameni Noi, până la discuțiile de tip dezbatere cu studenții, am avut întotdeauna studenți și chiar elevi care s-au implicat să ne ajute.

De asemenea, am remarcat gradul mare de implicare în mediul online/ offline. Ce schimbări vă propuneți să aduceți în comunitatea ieșeană? Aveți o agendă pe care o urmăriți?

F. HĂVÂRNEANU Votul covârșitor din 26 mai ne-a dat o mare încredere și în același timp o mare responsabilitate. Împreuna cu membrii USR Iași lucram la programul de guvernare locală, 7 pași pentru Iasi.

Am reușit să identifică problemele grave ale orașului. Am constatat că este foarte greu să rezolvi în câțiva ani, ceea ce au stricat alții în zeci de ani. Agenda noastră a fost deja începută, prin chestionare online care au fost completate de ieșeni.

Ne dorim măsuri concrete pentru fluidizarea traficului, servicii publice de calitate, administrație publică eficientă și competentă, un mediu fără poluare, debirocratizare și multe altele.

În ceea ce privește activitatea dumneavoastră, în calitate de președinte al partidului USR în municipiul Iași, ce obiective v-ați propus?

F. HĂVÂRNEANU Obiectivele le-am stabilit împreună cu cei din Biroul Local Iași. Suntem o echipă foarte unită, care se întâlnește săptămânal și lucrează în fiecare zi. Dorim să câștigăm Primăria Iași în 2020 și să avem majoritatea în consiliu. De asemenea, lucrăm la programul de guvernare locală prin care dorim să atragem cât mai mulți oameni alături de noi prin simplul fapt că suntem siguri că îl vom pune în practică. Nu dorim să facem promisiuni fără să le ducem la bun sfârșit, iar Iașiul merită mult mai mult!

Obiectivul meu pe termen scurt este de a consolida cât bine filiala Iași. Ne așteaptă momente dificile în urmatoarea perioadă, respectiv alegerile. Vreau să ne prezentăm impecabil și să obținem rezultate.

Cum comentați recentul scandal care îl implică pe domnul primar Mihai Chirica?

F. HĂVÂRNEANU Părerea mea este că doar oamenii noi în politică pot salva România. Oamenii vechi mereu își vor păstra obiceiurile, indiferent de culoarea politică. În echipa noastră, nu există om care să aibă probleme cu legea și nici să ascundă din declarația de avere diverse lucruri. Consider că DNA sau ANI sunt cei care ar trebui să-și dea cu adevărat cu părerea despre acest caz, pentru că nimeni nu e mai presus de lege, decât Constituția.

Încrederea cetățenilor în clasa politică a scăzut dramatic în decursul ultimilor 30 de ani. Cum își propune USR să recâștige încrederea acestora?

F. HĂVÂRNEANU Încrederea nu se poate câștiga prin declarații și promisiuni nerespectate, ci prin acțiuni concrete. Oamenii trebuie să se simtă reprezentați de politicieni și să vadă în ei repere morale. Politica nu poate fi făcută fără să fie ascultată vocea societății civile, iar aceste persoane care fac politică de mulți ani nu conștientizează că prin acțiunile lor schimbă viețile unui număr enorm de oameni.

Majoritatea am intrat în USR tocmai pentru că ne-am săturat de acele promisiuni care nu se întâmplă niciodată, pentru că nu mai vrem să vedem aceiași oameni cum își impart funcțiile fără să conștientizeze responsabilitatea pe care o au. De aceea am spus că singura șansă pe care o avem este să venim noi, persoane care nu au mai avut contact cu politica și să schimbăm această clasă învechită.

Votul din 26 mai, când tinerii au ieșit în număr foarte mare arată faptul că aceștia își doresc o schimbare de atitudine a politicienilor. Îndemnul nostru pentru ei este să se implice pentru schimbarea pe care și-o doresc, să nu aștepte impasibili ca binele să se producă. Pentru câ numai uniți, împreună, putem salva această țară. Nu dorim să fim și noi o nouă generație de sacrificiu.

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *