Deputata Cosettet Chichirău cere responsabilitate din partea PNL

“Niciodată în istoria României bugetul nu a fost aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului. NICIODATĂ. Este o premieră absolută, periculoasă, care pune în mâna câtorva oameni puterea imensă a Parlamentului cu privire la cea mai importantă lege din an – bugetul.

Am trecut de la buget dezbătut pe genunchi (formula PSD) la buget nedezbătut deloc (formula PNL).

PNL își asumă răspunderea nu doar pe bugetul anului 2020, ci pentru toate abuzurile viitoare ale unor guverne iresponsabile sau populiste, care își vor argumenta cu acest precedent decizia de a adopta bugetul de stat fără dezbateri și fără vot.

Este o chestiune frecventă ca un partid să justifice încălcări ale regulilor prin invocarea abuzurilor comise de partidul care i-a precedat la putere. PSD a făcut asta aproape în fiecare zi din cei trei ani la putere. A batjocorit proceduri și cutume acuzând că Băsescu și PDL au făcut la fel, cât au fost la putere.

Decizia PNL de a adopta bugetul de stat prin asumarea răspunderii este, în acest context, gravă. Nu vor fi dezbateri, ci doar amendamente pe care Guvernul poate să le accepte sau nu. Nu va fi nici vot al Parlamentului asupra bugetului, ci doar opțiunea unei moțiuni de cenzură, pentru partidele care nu sunt de acord.

Am ajuns în această situație pentru că nu există voință politică pentru anticipate, care ar putea da României o majoritate reformistă și stabilă.

PNL plătește costurile unui guvern minoritar.
Îi este teamă că PSD, care are încă votul decisiv, va veni cu amendamente de majorări pe care bugetul nu le-ar putea suporta.

Noi, USR, am pledat întotdeauna pentru responsabilitate. Și credem că mulți români sunt de acord cu noi: trebuie să te întinzi cât îți ajunge pătura și să muncești să faci pătura mai mare.

Dacă bugetul nu poate fi trecut prin Parlament, avem nevoie de alegeri anticipate.”

Cosette Chichirău

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *