Extinderea Palas și impotența lui Chirica

Iașul e cuprins de curiozitate, anxietate și indignare. Emoția e multă, argumentele sunt variate, iar administrația locală lipsește cu desăvârșire. Iulian Dascălu a propus două proiecte de extindere a Palasului. Pe bună dreptate, ieșenii au reacționat: ce facem cu traficul, parcările și poluarea? Ar trebui să avem turnuri în centru? Ar trebui să dezvoltăm parcuri și biblioteci în centru și clădiri de birouri la periferie? Și dacă da, cu ce bani? Cum protejăm monumentele istorice?
Numai că aproape nimeni nu a observat că aceste întrebări trebuiau adresate primarului, nu lui Dascălu. Nu e treaba lui Dascălu să facă PUG sau PUZ-uri. Nu e treaba lui să planifice orașul, să ofere o viziune pentru următorii 20 de ani, să rezolve problema traficului, a poluării, a spațiilor verzi sau a monumentelor. E treaba lui Chirica, iar el e incompetent. Ne sufocăm în poluare pentru că Chirica nu poate să facă lucruri elementare, cum sunt aspiratul prafului de pe străzi și izolarea corectă a șantierelor. Ne sufocăm în sărăcie pentru că Chirica nu poate să atragă bani. Oradea, un oraș mai mic decât Iașul, are un buget mai mare.

Și, iată, Dascălu a preluat inițiativa dezvoltării orașului pentru că Chirica e incapabil, iar cetățenii au preluat sarcina urbaniștilor, pentru că Chirica e incapabil.

Dezbaterea Palas este, de fapt, despre eșecul de proporții colosale al administrației locale. Nu există cineva care să le spună dezvoltatorilor imobiliari ce să facă și unde. Nu există cineva care să asigure condiții decente cetățenilor. Omul care ar trebui să fie primar e la pescuit de vile.

Funcția de primar al Iașului încă așteaptă să fie ocupată. În șase luni, vă promit că acest lucru se va întâmpla. Reducerea poluării și a traficului, extinderea spațiilor verzi, dezvoltarea economică sănătoasă a orașului sunt prioritățile mele, de care mă voi ocupa încă din prima zi de mandat. Avem nevoie de un plan pentru tot orașul, nu doar pentru centru.

Cosette Chichirău

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *