Relatări de la Revoluție prin ochii Oamenilor din USR

Cosette Chichirău:

Aveam 12 ani și fratele meu avea 7. Era duminică și ne trimisese mama la biserică. Nu era departe și puteam merge singuri, cum mergeam și la școală. Urcam din Bucșinescu pe Strada Otilia Cazimir către Poliție. Era pustiu pe străzi, dar n-am observat asta decât când am dat nas în nas cu tancurile care blocau complet strada. Am mai făcut câțiva pași și am înghețat când un soldat s-a desprins din grup și a început să se îndrepte către noi. Nu mai văzusem niciodată soldați, mitraliere sau tancuri. L-am luat de mână pe fratele meu. Nu înțelegeam deloc ce se întâmplă, nu aflasem nimic. Soldatul ne-a zis să plecăm acasă și asta am și făcut.

La câteva zile după asta, tata s-a urcat în tren și s-a dus la București să facă revoluție. M-am rugat de el să mă ia și pe mine, dar n-am avut nicio șansă. Mă gândesc că dacă aș fi fost un pic mai mare, m-aș fi urcat singură în tren și poate n-aș fi supraviețuit revoluției. Pe vremea aia, fără telefoane mobile, era greu să comunici. Știu că o perioadă scurtă de timp, o zi sau două, ne-am întrebat dacă tata mai trăiește. Ne-a povestit apoi că s-a refugiat în apartamentul unui prieten, unde au stat amândoi pe burtă până când s-au oprit gloanțele. Apoi a luat trenul înapoi la Iași, ca să ne bucurăm cu toții de libertate (și de viață!).

Au trecut 30 de ani de atunci. Revoluția Română din 1989 a fost evenimentul care mi-a marcat viața cel mai mult, din toate punctele de vedere: emoții, amintiri, perspective în viață, valori.

Mi-am dorit toată viața să fi putut participa la revoluția din ‘89. Nu credeam că voi mai avea șansa să particip atât de direct la soarta țării mele. M-am înșelat. Avem acum aceeași șansă. Ieșim în stradă de trei ani. Revoluția este neterminată. Încă trăim într-un sistem corupt și mafiot: Meleșcanu a prezidat astăzi ședința festivă a Parlamentului.

Eram prea mică atunci. Acum am crescut. E rândul nostru să schimbăm România.

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *