Relatări de la Revoluție prin ochii Oamenilor din USR

Alex Corneanu – membru USR Iași

“La Revoluție aveam 8 ani. Îmi amintesc de emisiunile de la tv, de îmbulzeală din platoul TVR, le-am urmărit împreună cu mama.

Tatăl meu, care a fost căpitan în Armata Română, mi-a povestit mereu de teroarea acelor zile.

La izbucnirea Revoluției, absolut toți militarii au fost chemați în unități și echipați de război. Nu aveau voie să se dezechipeze nici când dormeau. Dormeau pe rând, niciodată toți odată.
Se primeau frecvent telefoane cu dezinformări tipice războiului psihologic, ca: “Armata sovietică s-a grupat la graniță”, “Teroriștii stau ascunși în orașe și execută oameni aleatoriu” ,“S-au otrăvit rezervoarele de apă ale populației”. Aceste zvonuri au menținut Armatei într o stare de încordare și alertă maximă.

Pe 25 decembrie am fost cu mama și l-am vizitat la Unitatea Militară. A fost un șoc vizual foarte puternic să-l văd echipat așa cum era atunci. Cască de luptă, pistol mitralieră, încărcătoare, baionetă. Niciodată nu-l văzusem atât de înarmat.

Mult mai târziu, mi-a povestit că în unele zone din țară soldații au deschis focul în acele zile asupra unor obiective unde se credea că se ascund teroriști.

Tatăl meu și-a apărat țara cum a putut el mai bine, într-un moment de cotitură al istoriei României, sub o presiune cumplită. Acum, după 30 de ani, este rândul meu să lupt pentru soarta țării mele și să apăr cele mai de preț valori pentru care eroii Revoluției au plătit cu propria viață: democrația și libertatea.”

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *