Rezultate tot mai slabe pentru elevii din România

Este nevoie de măsuri URGENTE în Educație! Elevii din România au obținut în 2018 rezultate MAI PROASTE decât în 2012 și 2015 la testele de matematică, știință și citire care se dau la nivel global (celebrele teste PISA). Nu numai că România este în a doua jumătate a clasamentului, dar rezultatele sunt pe un trend descrescător.

Ce trebuie făcut:

1) Elevii din mediul rural trebuie ajutați! Dacă nu se schimbă ceva acum, acei copii nu vor avea nicio șansă. Nu au condiții, nu au transport, nu au profesori. Este o minune că unii dintre ei ajung până la facultate.

2) Investiții mai mari în școli! Educația trebuie să primească un procent mai mare din PIB. Școala trebuie să fie locul unde copiii să vină cu drag. Nu locul unde tremuri de frig, unde plouă prin acoperiș, fără sală de sport, fără apă curentă, fără grup sanitar. Nu poți să convingi un copil să învețe dacă nu îi creezi condiții, dacă nu îi oferi manuale, dacă nu ii pui la dispoziție profesori bine pregătiți.

3) Trebuie schimbată atitudinea profesorilor! Profesorul trebuie nu doar să predea, ci mai ales să inspire. Elevii trebuie să afle de la profesori nu doar ce trebuie să învețe, ci mai ales de ce. Copiii, la vârsta școlii, au nevoie mai mult de modele decât de informații.

Evident, sunt multe alte lucruri care trebuie făcute. Însă cred că dacă România ar urma măcar aceste trei direcții, atunci lucrurile s-ar îmbunătăți substanțial.

Cosette Chichirău

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *