Suntem alături de artiștii nedreptățiți ai Operei Naționale Române Iași

Suntem alături de artiștii nedreptățiți ai Operei Naționale Române Iași. Atragem atenția conducerii Operei că artiștii trebuie respectați și prețuiți, nu negociați la bucată și abuzați!

De câteva luni, o parte din artiștii Operei Naționale Române Iași trăiesc clipe de coșmar. 9 ani de dictatură abuzivă și ilegalități ale actualului manager, Beatrice Rancea, i-au secat de puteri și de speranță.

Tot mai multe abuzuri, contracte ilegale și încălcări ale drepturilor angajaților de către conducerea Operei din Iași ies la iveală, iar foștii angajați concediați depun în prezent mărturii publice și plângeri către autoritățile competente.

În 9 ani, 50 de artiști au fost concediați abuziv de către managerul Beatrice Rance fără justificare și fără dreptul de a se apăra, mulți dintre aceștia obținând ulterior câștig de cauză în instanță. Contractele ilegale de milioane de lei au fost publicate de către fostele contabile concediate abuziv și care se află acum în proces de judecare cu managerul Operei.

Un val de proteste au avut loc în ultimele săptâmâni pe scările Operei din Iași, în urma concedierii dirijoarei corului de copii, proteste la care aritștii și părinții copiilor membri ai corului și-au exprimat public revolta față de abuzurile conducerii. Surse din partea angajaților susțin că managerul Beatrice Rancea are susținerea fostului guvern PSD, care a și investit-o în actuala funcție, în anul 2011. De asemenea, ei susțin că în tot acest timp, Beatrice Rancea și-a format un nucleu de putere foarte concentrat, format din angajați care, în schimbul unor beneficii salariale sau promovări, sunt folosiți de aceasta pentru a pune presiune și control asupra artiștilor. „Suntem ca la Securitate, nu putem vorbi unii cu alții. Dacă am spus ceva rău despre manager, suntem chemați în biroul acesteia și umiliți. Nu ne mai putem exercita meseria în armonie, ne-a distrus creativitatea și vitalitatea”.

Suntem dezamăgiți să constatăm că nepotismele și favoritismele sunt un fenomen generalizat și împânzit până și în instituțiile artistice ale statului român. Artiști care au menirea de a aduce bucurie în sufletele ieșenilor sunt sacrificați și prinși în jocurile de putere ale unor dictatori.

Suntem alături de artiștii abuzați și vom merge până la capăt pentru a opri nedreptățile și jocurile murdare din Opera Nationala Romana Iasi!

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *