Plan de acțiune pentru reluarea activității

“În Europa deja încep să se contureze strategii de deschidere treptată și responsabilă a societății. Sunt patru paliere pe care reluarea activității trebuie să fie pregătită temeinic de Guvern, prin consultări cu specialiști și antreprenori:
1) Economie. Trebuie acționat pe două direcții: stimularea producției de orice fel, dar mai ales de materiale necesare pentru un nou val (materiale de protecție, ventilatoare și medicamente) și menținerea locurilor de muncă existente și crearea unora noi. Planul trebuie să includă: testarea în masă a populației cu teste rapide; ajutor de stat pentru firmele românești care produc materiale de protecție, ventilatoare și medicamente; un program amplu de investiții publice: autostrăzi, centre de cercetare, centre de depozitare pentru micii agricultori etc.
2) Educație. Ministerul trebuie să pregătească de pe acum soluții de recuperare a materiei și/sau de devansare a unor examene. Și să investească masiv în competențele digitale ale cadrelor didactice, nu doar pentru situații de criză, dar și pentru noua economie digitală.
2) Sănătate. Astăzi sunt mulți bolnavi cronici care sunt lăsați în grija familiei pentru că spitalele sunt pregătite să preia cazurile de COVID19. Trebuie ca resursele medicale să fie recalibrate treptat, iar sistemul să ofere îngrijire tuturor bolnavilor.
4) Social. Avem nevoie de menținerea măsurilor de distanțare socială pentru o perioadă mai lungă, chiar dacă reluăm activitatea normală: obligativitatea purtării măștilor, reorganizarea spațiilor publice și private pentru păstrarea distanței de protecție între persoane, de la transportul public la sălile de clasă, prelungirea izolării persoanelor vârstnice până când pericolul va trece.
Sper să avem disciplina și înțelepciunea să trecem cu bine de această criză.”
Cosette Chichirău

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *