Planul pentru redeshiderea Iașului

“Partea cea mai grea în lupta cu noul coronavirus de-abia urmează. Suntem pregătiți pentru redeschidere? Iată câteva dintre măsurile pe care le-aș implementa eu ca primar al Iașului.

A fost simplu să ținem epidemia sub control când nu am avut voie să ieșim din casă. Va fi mult mai greu când vom avea voie să circulăm liber și astfel să ne expunem la fiecare pas riscului de îmbolnăvire. Administrația locală are datoria să asigure condițiile pentru ca noi să ne deplasăm, să lucrăm și să învățăm în siguranță.

Restricțiile vor începe să fie ridicate de pe 15 mai, când se încheie starea de urgență, iar deplasarea personală nu va mai fi condiționată de nicio declarație. Vom fi liberi să circulăm, dar cu ce? Și aceasta este doar una dintre întrebările ce mi-au fost trimise de ieșeni, despre ce urmează după 15 mai.

Pentru a nu ne întoarce în casă peste o lună, fiecare administrație locală trebuie să aibă un plan de măsuri clar, bazat pe date epidemiologice, pe ce a mers și ce nu a mers în timpul pandemiei și mai ales pe mijloace realiste. Nu ne permitem să punem în pericol viețile oamenilor cu un plan care dă bine pe hârtie, dar care nu poate fi pus în practică.

Planul meu pentru reluarea, în siguranță, a transportului în comun din Iași este următorul:

Evaluarea întregului parc auto, reparații pentru mijloacele de transport defecte, achiziționarea de urgență a unor microbuze, pentru a crește cât mai mult capacitatea de transport

Permiterea accesului în mijlocul de transport a unui număr limitat de călători

Atragerea unor producători de măști și mănuși în Iași

Distribuirea de măști la urcarea în autobuz

Dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport, la cap de linie, de mai multe ori pe zi cu detergenți normali.

Aerisirea permanentă a vehiculului

Testarea săptămânală a șoferilor și echiparea lor cu măști și mânuși de protecție

Încurajarea transportului alternativ, cu bicicleta sau pe jos, pentru că virusul se transmite mai greu în aer liber

Avertizarea călătorilor ca, la finalul călătoriei, să se spele de urgență pe mâini

Acestea sunt măsuri de bun-simț pe care orice administrație trebuie să le ia în considerare, dar fără de care, să fim onești, transportul în comun nu se poate relua fără a pune în pericol sănătatea și viața oamenilor.”

Cosette Chichirău

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *