Răspuns pentru ministrul Mediului, Costel Alexe

Domnule ministru al Mediului, Costel Alexe, am analizat argumentele dumneavoastră de ieri cu privire la efectele negative în plan economic și social generate de oprirea defrișărilor din această perioadă.

Susțineți că, prin oprirea defrișărilor în starea de urgență, ar rămâne fără lemne de foc 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne, în condițiile în care vara bate la ușă. În urmă cu o săptămână, spuneați că ocoalele silvice au stocuri mari de lemn neepuizate. În plus, acum intrăm în anotimpul cald, consumul de lemne de foc va fi aprope zero! Argumentul dumneavoastră este lipsit de logică.

Mai spuneți că riscul infectării pădurilor sănătoase crește din cauza copacilor doborâți la sol de vânt. Da, extrageți doborâturile, nu lemn sănătos! Avem copaci doborâți la sol care nu au mai fost extrași de câțiva ani!

Mai argumentați, de asemenea, că peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic, în 4.600 de firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei. Din nefericire, industria mobilei și construcțiile sunt la fel de grav afectate, indiferent dacă se taie sau nu pădurea acum. Din cauza lipsei cererii, multe fabrici mici de prelucrare a lemnului și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Tăierile cum ar ajuta acum industria noastră? În plus, este încă o perioadă bună pentru împădurire. Angajații din domeniul silvic implicați în exploatare, care sunt acum plătiți din bugetul public prin șomaj tehnic, pot fi plătiți să împădurească.

Senatorul USR Mihai Goţiu vă dă sugestii despre cum să regândiți măsurile astfel încât să folosiți criza actuală în scop constuctiv, pe plan economic și social.

“ATENȚIE: dincolo de efectele negative (de câteva luni, poate chiar un an), poate fi și o oportunitate, în condițiile în care, spre deosebire de alte perioade – în care restricțiile comunitare legate de deficit și ajutor de stat sunt mult mai drastice – statul român va avea posibilitatea să sprijine dezvoltarea unei industrii AUTOHTONE de prelucrare, cu valoare ridicată și/sau să sprijine retehnologizarea firmelor de exploatare cu utilaje mult mai prietenoase cu pădurea (evident nu a firmelor care și-au bătut până acum joc de pădure).”, susține senatorul.

“Mai mult, după acest (foarte scurt) respiro, întregul sector silvic ar putea avea o restartare de amploare pe cu totul alte principii, pornind de la protecția împotriva tăierilor ilegale și până la susținerea unei industrii autohtone sănătoase, de prelucrare finită a lemnului (cu valoare adăugată ridicată), în care tăind mai puțin (mult mai puțin) poți să dublezi numărul locurilor de muncă și a veniturilor din domeniu. Dr pentru asta, domnule ministru Costel Alexe, e nevoie de viziune, de curaj, de o reîmprospătare masivă a sftenicilor din jurul d-voastră și, mai ales, de consecvență.”, adaugă Mihai Goțiu.

Foto: Realitatea.net

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *