15 milioane de lei pentru protecția de măști și echipamente medicale în România

Cosette Chichirău

România are resurse extraordinare de producție și inovare care, timp de 30 de ani, au fost ignorate sau chiar batjocorite de către vechii politicieni. Vreau să punem la treabă aceste resurse și cred că acum avem o oportunitate pentru relansarea cercetării și a unor industrii românești, distruse în tranziție. Pentru asta am depus, săptămâna trecută, o lege prin care să fie stimulate inovația și producția pentru combaterea efectelor coronavirusului. Putem să fabricăm în România măști chirurgicale, echipamente de protecție și putem să dezvoltăm soluții digitale pentru distanțare socială.

Dacă toată lumea poartă mască, vom avea nevoie de 15 milioane de măști chirurgicale zilnic, în condițiile în care lanțurile comerciale internaționale au fost și vor rămâne perturbate pe termen mediu și lung. Cererea de materiale și soluții tehnologice va fi uriașă, atât în România cât și în Uniunea Europeană, fără ca oferta să fie satisfăcătoare pentru români, ca volum, disponibilitate la timp sau preț.

Vorbim de materiale esențiale supraviețuirii, pentru care mecanismul normal de ajustare a prețului prin cerere-ofertă poate duce la situații inumane. Nu putem să ne riscăm sănătatea sau viața pentru că prețul e prea mare. Avem nevoie să producem aceste materiale în România, cu ajutor de la stat cum se întâmplă și în alte state europene care investesc astăzi pentru întărirea unor industrii sau domenii publice.

Programul, în valoare de 15 milioane de lei, este destinat universităților, centrelor de cercetare acreditate și companiilor, în limita a 150.000 lei per beneficiar.

Prin Programul „Inovare și Producție pentru Criza Coronavirus” se acordă un ajutor de minimis propunerilor de luptă împotriva pandemiei COVID-19, care prezintă soluții inovatoare, fie ele tehnologice, organizatorice, sau de adaptare a proceselor industriale, care ar putea fi direct implementate pentru a testa, trata și proteja populația, a sprijini îngrijirea pacienților și protecția personalului medical, a monitoriza evoluția bolii la nivel individual și social, a contribui la ușurarea constrângerilor din perioada de criză, de exemplu prin soluții digitale, sau orice alte aspecte legate de pandemie și efectele ei.

România nu mai poate să rămână țara care exportă brațe de muncă necalificată și care oferă angajaților salarii mici. Pandemia de COVID-19 a declanșat o criză pe care România o poate transforma într-o oportunitate să devină competitivă prin cercetare și inovare.

Detalii aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b254&an_cls=2020

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *