Confiscarea extinsă a averilor obținute prin furt

USR a depus un proiect de lege pentru confiscarea extinsă a averilor obținute prin furt, după ce PSD a blocat, ani de zile, adoptarea unei directive europene în acest sens. Nu este posibil ca cei care au furat din banii publici să scape cu averile neatinse. Trebuie să spunem clar că sancțiunea pentru corupți, evazioniști și infractori economici nu trebuie să fie doar închisoarea, ci și pierderea averii.

Proiectul nostru extinde aria infracțiunilor în legătură cu care poate fi dispusă confiscarea extinsă. Eliminăm limita de 5 ani de la săvârșirea infracțiunii pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate. Introducem pentru procuror obligativitatea instituirii de măsuri asiguratorii pentru a pune la adăpost bunurile ce pot face obiectul confiscării speciale sau confiscării extinse.

De foarte multe ori, pentru a-şi ascunde foloasele infracționale, cei care comit fapte penale achiziționează bunuri ori plasează investiții prin intermediul unor persoane aflate sub influența lor, dar care nu au o legătură directă, aparentă, cu infracțiunile în sine. Avem exemple și în Iași cu case cumpărate de copii minori, pe sute de mii de euro. Pentru a rezolva aceste situații propunem introducerea unui criteriu de apreciere ce constă în diferența dintre venituri și “standardul de viață” al persoanei condamnate și cred că aceasta este una dintre cele mai importante măsuri.

Statul Român a fost prejudiciat cu milioane de euro din banii cetățenilor, bani care s-au recuperate într-o foarte mică măsură, din cauza guvernanților care au avut grijă să-și facă legi în interesul propriului buzunar. Cei care care comit infracțiuni trebuie să răspundă și să își piardă averile dobândite ilegal. Proiectul USR are menirea de a oferi justiției instrumentele necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

Comentează:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *