Filip Havârneanu

Deputat USR Plus

Președinte USR Iași, filiala locală

                           

Cine sunt?

Numele meu este Filip Havârneanu și sunt președintele filialei municipale USR Iași. Înainte să intru în politică, am făcut parte din mai multe ONG-uri și am avut funcții de conducere în organizații studențești, implicându-mă activ în proiectele societatății civile.

Mult timp, am crezut că toți politicienii sunt la fel și că nu mi-aș găsi locul în niciun partid politic. În 2017, eram la Paris, în timpul unui stagiu de Master la Sorbonna prin programul Erasmus, și urma să decid dacă să rămân definitiv acolo sau să revin în țară. Am luat decizia de a reveni în țară atunci când am văzut asaltul împotriva justiției pe care l-a dat Guvernul PSD, prin adoptarea OUG 13. Mi-am dat seama că, dacă nu mă implic, dacă aleg să plec din țară și dacă închid ochii, voi fi și eu unul dintre cei învinși de sistem. 

Am văzut în protestele din 2017 speranța unei țări ”ca afară”. Am văzut oameni din generația mea care nu au mai suportat practicile vechilor partide. Am văzut că nu sunt singur și că, împreună cu cei din stradă, chiar putem schimba ceva.

Am intrat în politică pentru că a scăpa țara de cei care au condus-o în ultimii 30 ani și care poartă vina pentru sărăcia în care se zbat cei mai mulți dintre români. Am intrat în politică pentru a stopa practicile clientelare pe care le-au instaurat vechile partide și pentru a aduce în funcții publice oameni competenți și cinstiți. M-am alăturat așadar singurului partid în ale cărui principii m-am regăsit: USR.

Ce pregătire am?

  • Președintele USR Iași de aproape 2 an de zile în care am organizat mai multe proiecte și am coordonat echipe.
  • Sunt masterand în ultimul an la Facultatea de Politici Publice și Management Instituțional
  • Un semestru de master prin programul Erasmus la Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3
  • Studii de masterat la Facultatea de Litere pe specializarea Studii Francofone
  • Studii de licență la Facultatea le Litere pe specializarea Franceză-Engleză
  • Coordonarea departamentului de Relații Externe în cadrul Asociației Studenților Francofoni din Iași
  • Participiarea la conferințe și simpozioane cu lucrări pe teme de intercompreansiune, interculturalitate și gestualitate în teatru și politică
  • Experiență multiculturală
  • Organizator în diverse proiecte în cadrul A.S.F.I și în colaborare cu Institutul Francez (Arată că îți pasă, Zilele Studentului Francofon, Jeu par le francais, Echos Francophones, etc)

Ce vreau să fac în Parlament?

În anul 1947, străbunicul meu, Petru Caraman, a fost epurat din învățământul superior și persecutat de securitate pentru că a avut curajul să vorbească împotriva comunismului. Bunicul meu a intrat primul la Facultatea de Medicină și a fost radiat de pe listă pentru că era fiu de intelectual și opozant al regimului. Bunicii mele i s-au confiscat toate proprietățile iar mai târziu au dat-o afară de la facultate și nu a fost lăsată să se înscrie la doctorat. După mai bine de jumătate de secol, încă trăim sub un asediu asupra valorilor reale, iar drepturile ne sunt în continuare încălcate. Povestea familiei mele cu siguranță nu este singulară. Părinții, bunicii și străbunicii noștri au sperat că după căderea comunismului vom putea să trăim într-o societate mai bună, mai liberă și într-o democrație reală. Speranțele le-au fost însă înșelate pentru că molima comunismului a fost înlocuită de molima corupției.

După jumătate de secol de comunism și 30 de ani de la revoluție, în loc să trăim în acea societate pentru care familiile noastre au sperat și au luptat, trăim în continuare într-o distopie orweliană. Dacă nu dorim ca și speranțele generațiilor viitoare să fie înșelate, trebuie să acționăm acum. Acesta a fost și motivul pentru care am ales să mă implic în politică. Noi, tinerii, avem datoria să producem schimbarea despre care până acum doar s-a vorbit.

Ca parlamentar, vreau să îi inspir pe cei de vârsta mea să fie mai implicați în politică și fie mai preocupați de treburile cetății. Vreau ca cei care au între 18 și 24 de ani să participe mai activ la viața publică. Pentru asta, vreau ca ei să fie auziți și văzuți. Vreau ca ei să fie reprezentați mai bine. Vreau ca ei să înțeleagă faptul că în Parlament sunt deputați care îi înțeleg, le cunosc problemele și sunt gata să-i ajute. Voi fi unul dintre acești deputați.

Sunt membru în comisiile de Educație și de Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților. Am ales aceste comisii tocmai pentru că sunt cele mai importante pentru cei din generația mea. România are nevoie de o educație care să țină pasul cu mileniul în care trăim și de politici moderne destinate tineretului și sportului. Ca deputat, mă voi asigura că orice proiect care vizează aceste domenii este realist și pe măsura așteptărilor pe care tinerii le au de la clasa politică.  De asemenea, împreună cu colegii mei din USR PLUS ne vom asigura că angajamentele asumate în fața publicului sunt duse la bun sfârșit atât în plan guvernamental cât și în plan legislativ.